10 oudointa uskomusta kuukautisista – noitia, rupikonnia ja hirviöitä

Terveys · Annika Kela

Menstruaatio on aihe, joka on ihmetyttänyt yhteiskuntaa erityisesti keskiajalla. Sen sijaan, että kuukautisia olisi pidetty luonnollisena asiana oli suhtautuminen päinvastainen. Vielä keskiajalla lääkärit pitivät faktana sitä, että kuukautisilla ei ollut mitään tekemistä ovulaation tai kuukautiskierron kanssa.

Keskiajalla lääkärit uskoivat, että kuukautiset olivat naisen elimistön ominainen tarve vähentää tunteellisuutta ja hysteerisyyttä verta vuotamalla. Metro-lehti on listannut muutamia erikoisimpia faktoja ja uskomuksia kuukautisista, jotka vielä muutamia vuosisatoja sitten pitivät paikkaansa:

1. Muinaiset roomalaiset uskoivat, että menstruoivat naiset olivat pahantahtoisia noitia. Luonnontutkija Plinius Vanhempi uskoi, että menstruoivat naiset olivat rankkasateiden, pyörremyrskyjen, ukkosmyrskyjen ja viljasatojen tuhoutumisen takana.

2. Keskiaikaiset eurooppalaiset torjuivat kuukautisia rupikonnilla. Vanhan uskomuksen mukaisesti runsasta kuukautisvuotoa voitiin estää rupikonnan tuhkalla. Rupisammakon uhraamisen, polttamisen ja tuhkaamisen jälkeen jäänteet siroteltiin pieneen pussiin, jota pidettiin lähellä jalkoväliä.

3. Keskiaikaiset ranskalaiset uskoivat, että seksin harrastaminen kuukautisten aikaan johtaisi raskauteen ja epämuodostuneiden hirviöiden syntymiseen. Pariskunnat välttelivät seksin harrastamista kuukautisten aikaan, sillä he pitivät uskomusta kiistattomana faktana.

4. Keskiaikaiset eurooppalaiset uskoivat, että kuukautisveri parantaa lepran, eli spitaalin. Uskomuksen takana oli lääketieteellinen julkaisu, jonka Hildegard von Bingen -niminen nunna oli kirjoittanut.

5. Muinaisen afrikkalaisen uskomuksen mukaan kuukautisveri on lemmenrohto. Afrikkalainen kansanusko Hoodoo kehoittaa naista laittamaan miehen kahvin sekaan kuukautisverta, mikäli hän haluaa hurmata miehen itselleen. Vaikka uskomus juontaa juurensa vuosisatojen päähän, monet silti edelleen nykypäivänä uskovat siihen.

6. Muinaiset egyptiläiset suhtautuivat kuukautisiin suotuisammin ja jopa keksivät papyruksesta valmistetut tamponit. Papyruskaislasta tehdyt tamponit ja suojat toimivat myös ehkäisykeinoina.

7. 1800-luvun britit uskoivat, että menstruoiva nainen keittiössä pilaa ruoan. Uskomuksen takia naisten ei ollut soveliasta laittaa ruokaa silloin, kun heillä oli kuukautiset, sillä heidän käsissään ruoka pilaantuisi tai ruoanlaitto epäonnistuisi.

8. 1920-luvulla vietnamilainen tutkija osoitti, että menstruoivat naiset olivat syy panimotuotteiden valmistamisen epäonnistumiseen. Tutkijan mukaan naisen iholle kertyi kuukautisten aikaan menotoksiinia, eli myrkkyä. Jos nainen oli kosketuksissa kuukautisten aikaan panimotuotteisiin, esimerkiksi olueen, johtaisi se siihen, että oluen käymisprosessi keskeytyisi ja juoma menisi pilalle.

9. Muinaiset afrikkalaiset pitivät menstruoivia naisia epäsiisteinä ja heidät eristettiin muista sijoittamalla heidät kuukautismajoihin. Naiset asuivat heille rakennetuissa erikoismajoissa kuukautistensa ajan. Vaikka kyseisellä perinteellä on pitkä historia nähdään sitä vielä tänäkin päivänä esimerkiksi Malilla Dogon kansan keskuudessa.

10. Intialaiset uskovat kuukautisilla olevan yhteys hindu-jumaliin. Intiassa järjestetään vuosittain kuukautisfestivaalit tantra-jumalattaren Kamakhyan kunniaksi. Festivaalien tarkoituksena on juhlistaa etenkin hedelmällisyyttä. Kyseisiä karkeloita järjestetään vielä tänäkin päivänä.