Tanska ratkaisi alkoholin matkustajatuonnin – miksi Suomi ei seuraa perässä?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen tämän hetken merkittävin veropoliittinen ongelma koskee alkoholiveroa, sillä liian suuren alkoholiveron takia Suomen valtio menettää vuosittain satojen miljoonien verotulot matkustajatuonnin myötä. Arviot Suomen menetyksistä liikkuvat 164 – 300 miljoonassa eurossa.

Tanskassa havaittiin taannoin sama ongelma, kun maan kansalaiset hakivat virvoitus- ja alkoholijuomansa Saksasta. Suomesta poiketen Tanskassa ryhdyttiin pikaisiin toimenpiteisiin, sillä vuonna 2013 alkoholiveroa laskettiin 15 prosenttia ja virvoitusjuomaveroa 50 prosenttia. Lopulta virvoitusjuomavero poistettiin kokonaan. Verojen lasku auttoi, sillä matkustajatuonti väheni ja myynti siirtyi kotimaahan.

– Veronalennus oli oikea ratkaisu, joka nosti kotimaan myyntiä ja vähensi rajakauppaa. Nyt tuotteita ostetaan enemmän sieltä, missä ne kulutetaan, Tanskan Panimoliiton toimitusjohtaja Niels Hald kommentoi.

Tanskassa valmistevero 4,7 tilavuusprosenttiselle oluelle on 0,35 euroa litralta ja Saksassa 0,09 euroa litralta. Oluen valmistevero on Suomessa 1,51 euroa litralta ja Virossa 0,34 euroa litralta. Suomella ja Virolla on suurin naapurimaiden välinen ero olutverojen tasoissa koko Euroopan Unionissa.

Suomessa Panimoliiton sekä kaupan- ja ravintola-alan mukaan ainoa toimiva ratkaisu jatkuvasti kasvavaan matkustajatuontiin olisi alkoholiveron merkittävä laskeminen, jotta hintaero Suomen ja Viron välillä tasaantuisi. Suomen hallitus ei ole kuitenkaan tähän mennessä ollut halukas seuraamaan Tanskan mallia, vaikka Tanskassa veron laskulla ratkaistiin lähes identtinen ongelma.

Suomessa alkoholiveroa on nostettu kerta toisensa jälkeen katastrofaalisin seurauksin. Matkustajatuonti on nimittäin noussut vuosittain kaksinumeroisia prosentteja. Valtionvarainministeri Jutta Urpilainen väitti maaliskuussa 2013, että alkoholiveron nosto ei lisäisi merkittävästi matkustajatuontia. Vaikutus oli kuitenkin täysin päinvastainen. Tammikuussa laskettiin, että Virosta tuodaan Suomeen vähintään 265.000 oluttölkkiä päivässä.

– Suomen alkoholipolitiikan suurin ongelma on kasvanut rajakauppa Virosta. Uudelta hallitukselta tarvitaan toimia sen hillitsemiseksi. Ei ole mielekästä kasvattaa valtion menoja lisäämällä rajavalvontaa vaan pitäisi antaa kilpailukykyisen verotuksen hoitaa ongelma itsestään, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.