Kiveksiä syövä kala leviää – tuorein havainto Yhdysvalloista

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kerroimme syksyllä 2013 kuinka Ruotsissa jäi kalastajien saaliiksi pacu-nimellä tunnetun, piraijoille sukua olevan kalan. Kalalaji tunnetaan nimittäin mieltymyksestään miesten kiveksiin ja muun muassa vedessä kelluviin pähkinöihin. Sittemmin pacu löydettiin myös Seine-joesta Pariisissa.

Etelä-Amerikasta kotoisin olevan kalan leuat ovat vahvat ja hampaat kuin tehdyt murskaamaan pähkinöitä ja hedelmiä – sekä kiveksiä. Otuksen on arveltu päätyneen pohjoisiin vesiin, kun ihmiset ovat päästäneet akvaariokaloja vapauteen. Nyt pacujen leviämisestä on saatu jälleen huolestuttavia tietoja.

Kivestenmurskaajien luonnollinen elinympäristö on Amazonin sademetsissä, mutta viime aikoina lajia on Metro-lehden mukaan nähty jopa Philadelphian lähellä Yhdysvalloissa saakka. Miehille tämä ei ole mukava uutinen, sillä kalalajin on raportoitu hyökänneen useaan otteeseen miespuolisten uimareiden ja kalastajien kimppuun haukkaamalla heitä kiveksistä.

Kalan järvestä napannut Ron Rossi luuli lajikkeen olevan aluksi piraija, kunnes näki sen omituiset ihmisenkaltaiset hampaat. Ympäristönsuojeluviranomaisten mukaan kalalajia on pidetty luultavasti lemmikkinä, minkä jälkeen ihmiset ovat vapauttaneet niitä vesistöihin ja laji on alkanut lisääntymään.

Amazonin alueelta kotoisin oleva piraijansukuinen Pacu voi kasvaa jopa 90-senttiseksi. Ennen Ruotsia ja Ranskaa pacu-kaloja on löydetty jo aiemminkin Yhdysvalloissa esimerkiksi Litchfieldin alueelta Lou Yager -järvestä.