Valelääkäri tartutti HIV:n sataan lapseen ja aikuiseen

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kambodza on köyhä valtio, jossa kärsitään heikosta kansanterveydestä. Nyt maailmalla kohistaan Kambodzassa valelääkärinä työskennelleen miehen takia, sillä hän on tartuttanut HIV-taudin yli sataan ihmiseen.

Yem Chrin -nimistä miestä odottaa 25 vuoden vankilatuomio. Hän oli työskennellyt kylälääkärinä ilman pätevyyttä, ja aiheuttanut likaisten ruiskujen ja neulojen takia infektiovaaran sadoille ihmisille. Tilanteen paljastuttua noin 800 kyläläistä on testattu, ja 106 ihmisellä on todettu HI-virus. Heistä nuorin on kolmevuotias ja vanhin 82. Tartunnansaaneiden joukossa on myös buddhalaisia munkkeja, Associated Press uutisoi.

Mies työskenteli kylän lääkärinä vuosina 1996-2014. Uutinen on ikävä isku AIDS:ia vastaan taistelevalle maalle, jossa on onnistuttu vähentämään virustartuntoja merkittävästi viime vuosikymmeninä.

Kansainvälisen tutkimusryhmän mukaan HIV on siirtynyt simpansseista ihmisiin 1884–1924 välisenä aikana. Nykyisin virus on maailmanlaajuinen ongelma, ja valtaosa taudinkantajista on kehitysmaiden naisia ja lapsia. Kondomin käyttö ja vakituinen seksikumppani vähentävät HIV-tartunnan riskiä.