Vakava varoitus: ”Tuoksukynttilät saattavat tappaa”

Terveys Viihdeuutiset · Annika Kela

Hajusteita sisältävät kulutustavarat, kuten tuoksukynttilät tai ilmanhajusteet saattavat aiheuttaa ihmisen terveydelle vakavan vaaran, varoittavat Yorkin yliopiston tutkijat. Hajutetut tuotteet sisältävät usein limoneenia, joka on herkkä reagoimaan ilmassa olevien kaasujen kanssa.

Reaktion seurauksena huoneilmaan saattaa erittyä formaldehydiä, joka on syöpää aiheuttava metanaali. Formaldehydille altistumisen on todettu aiheuttavan muun muassa nenä- ja kurkkusyöpää. Ellei asunto tai huone ole hyvin ilmastoitu, saattaa formaldehydiä kertyä huoneilmaan terveydelle vaarallisia määriä.

Yorkin yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan hajusteita sisältävät siivous- ja puhdistusaineet, ilmanraikastajat ja -hajustajat tai tuoksukynttilät eivät aiheuta vaaraa, mikäli asunnon tai huoneen ilmastointi toimii kunnolla.

Tutkijat huomasivat myös, että monet huonekasveista puhdistavat ilmaa hajoittamalla myrkyllisiä kemikaaleja. Tutkimuksen tulokset on esitelty dokumentin muodossa BBC:n tuottamassa ohjelmassa Trust Me, I’m A Doctor.