Nyt se on tutkittu! Keikoilla käyminen vähentää stressiä

Festarit Terveys · Terhi Piiroinen

Suomi on festivaalien luvattu maa. Kesäviikonloppuisin on mahdollista nähdä eturivin artisteja aina toukokuun lopulta syyskuun alkuun. Muina aikoina ihmiset käyvät aktiivisesti klubeilla ja konserttisaleissa.

Livemusiikin kuunteleminen ei ole pelkästään hauskaa ajanvietettä, sillä konsertit vähentävät todistetusti ihmisten stressihormonien tuotantoa. Centre for Performance Science -yksikkö järjesti yhteistutkimuksen Royal College of Musicin ja Lontoon Imperial Collegen kanssa. Tutkijat vertailivat 117 vapaaehtoisen sylkinäytteitä ennen ja jälkeen konsertteja. Huomiota kiinnitettiin etenkin kortisoli- ja kortisonihormonitasoihin.

– Tutkimus antoi alustavaa näyttöä sille, että kulttuuritapahtumilla on vaikutusta ihmisten hormonaaliseen aktiivisuuteen, johtava tutkija Daisy Fancourt kertoo Telegraphille.

Elimistö tuottaa kortisolia fyysisen ja psyykkisen stressin takia. Pieninä määrinä hormonilla on myönteisiä vaikutuksia, mutta jatkuvasti koholla olevat arvot vaikuttavat terveydentilaan heikentävästi. Tutkijoiden mukaan livemusiikki ja ylipäätään musiikin kuunteleminen vähentää kortisolitasoa.

– On myös huomionarvoista, ettei yksikään näistä biologisista muutoksista liity kulttuuritapahtumaan osallistuvan ikään, musiikilliseen kokemukseen tai siihen, onko tyylilaji entuudestaan tuttu. Tulokset pätevät yleismaailmallisesti koko yleisöön ja kaikkiin musiikinkuuntelijoihin, hän jatkaa.

Tutkimukseen osallistuneet vapaaehtoiset kävivät kuuntelemassa klassista musiikkia. Tutkijaryhmää kuitenkin kiinnostaa, vaihtelevatko tulokset erityyppisiin kulttuuritapahtumiin osallistuessa. Loppupäätelmässä kuitenkin mainitaan, että musiikilla ja taiteella on joka tapauksessa suuresti vaikutuksia ihmisen biologiseen ja psykologiseen tilaan – puhumattakaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja terveyteen.