Y-sukupolvi lorvii vanhempien nurkissa – seurustelukaan ei kiinnosta

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Peräti kolmannes 18–34-vuotiaista amerikkalaisista asuu edelleen vanhempiensa luona. Määrä on suurempi kuin samanikäisten parisuhteessa elävien nuorten aikuisten osuus. Lapsuudenkodissaan edelleen elävien aikuisten määrä on suurempi kuin koskaan aiemmin tilastoinnin historiassa.

Osa nuorista aikuisista elää omillaan, mutta loput jakavat asumiskustannukset kämppäkavereiden tai sukulaisten kesken. Vanhempien nurkissa asuminen vaikuttaa merkittävästi avioliittotilastoihin, asuntomarkkinoihin ja syntyvyyteen, koska nuoret aikuiset eivät ole valmiita sitoutumaan tai itsenäistymään.

Vielä vuosituhannen vaihteessa vanhempien luona asuvien yhdysvaltalaisten millenniaalien määrä oli 23 prosenttia. Vuonna 2014 määrä oli kasvanut jo 32,1 prosenttiin, Pew Research Center raportoi. Vuonna 1956 keskimääräinen avioliittoon astumisen ikä oli naisilla 20 vuotta ja miehillä 22,5 vuotta. Nykyisin avioliittoja solmitaan vasta 27–29-vuotiaina.

Yhdysvaltalaisnuorten lapsuudenkotiin jäämisen syynä pidetään huonoa työllistymistä ja suuria opintolainoja. Lisäksi maassa on varsin korkeat vuokrat. Esimerkiksi San Franciscossa sijaitsevassa kaksiossa on keskimäärin yli kolmen tuhannen euron suuruinen vuokra. Asunnon voi ostaa omakseen miljoonalla dollarilla.

Kerroimme jo aiemmin, että mielenterveyden keskusliitto on osoittanut huolensa suomalaisten nuorten aikaiseen itsenäistymiseen. Esimerkiksi muihin Euroopan maihin verrattuna suomalaisen nuoret muuttavat varsin aikaisin omilleen.