Tutkijat: Tutankhamonin tikarin metalli peräisin avaruudesta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutankhamonin vuonna 1922 avattu hauta on yksi viime vuosisadan tärkeimmistä arkeologisista löydöistä. Vuosina 1332-1323 e.a.a. Egyptin uudessa valtakunnassa hallinnut faarao oli kuollessaan vasta 18-vuotias.

Brittiläinen arkeologi löysi vuonna 1925 faaraon haudasta tikarin. Esine on hämmästyttänyt tutkijoita pitkään, sillä ruostumaton teräase oli tehty muinaisessa Egyptissä harvinaisesta materiaalista. Nyt on käynyt ilmi, että tikarin valmistukseen on käytetty planeettamme ulkopuolista materiaalia.

Italialaiset ja Egyptiläiset tutkijat tarkastelivat tikaria röntgentekniikan avulla. Kävi ilmi, että teräase sisälti runsaasti nikkeliä ja kobolttia, mikä viittaa tutkijoiden mukaan maan ulkopuoliseen alkuperään. Tutkimus julkaistiin Meteoritics & Planetary Science -lehdessä.

Tikarin koostumusta on vertailtu 2 000 kilometrin alueelta löydettyihin meteoriitteihin. Kharga-nimisen meteoriitin jäänteet sisältivät lähes saman verran nikkeliä ja kobolttia. Tutkijat uskovatkin, että maahan pudonneita meteoriitteja pidettiin muinaisessa Egyptissä suuressa arvossa.

– Taivas oli tärkeä muinaisille egyptiläisille. Jos jotakin tippui alas taivaalta, sitä pidettiin lahjana jumalilta, egyptologi Joyce Tyldesley kuvailee Nature-lehdelle.

http://www.huffingtonpost.com/entry/king-tut-knife-meteorite_us_574f586ee4b0c3752dcc7014?ir=Weird+News&section=us_weird-news&utm_hp_ref=weird-news

http://www.nature.com/news/iron-in-egyptian-relics-came-from-space-1.13091