Keinolihaburgerit myyntiin vuonna 2020?

Ruoka Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lihatuotanto ja karjankasvatus on yksi maapallon suurimmista ympäristöhaittojen aiheuttajista. Karjankasvatuksen käytössä on maapinta-alasta todella suuri osa, ja kasvatuksesta aiheutuukin enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin esimerkiksi henkilöautojen, lentokoneiden, kuorma-autojen ja laivojen saasteista yhteensä. Laboratoriossa kehitteillä oleva keinotekoinen liha voi kuitenkin muuttaa tämän.

Hollantilaisen Mark Postin johtama tutkimusryhmä on jo vuosia kehitellyt eläinten lihaksista otettujen kantasolujen avulla laboratoriossa kasvatettua lihaa. Keinotekoinen liha tulisi vähentämään lihatuotannosta johtuvia kasvihuonekaasuja jopa 96 prosentilla. Karjantuotantoon uppoaa myös paljon vettä. Keinotekoisen lihan tuottamiseen menisi arviolta 82 – 96 prosenttia vähemmän vettä kuin perinteisesti tuotettuun lihaan.

Tutkija Mark Post valmisti ensimmäisen keinotekoisesta lihasta valmistetun burgerin, mutta se maksoi noin 300.000 euroa. Tutkija on kuitenkin kertonut Wired-kanavan mukaan pystyvänsä vähentämään kustannuksia kuitenkin tulevaisuudessa niin paljon, että jauhelihapihvin hinta saataisiin pudotettua noin 10 dollariin 2020 vuoteen mennessä.