BBC:n toimittaja havainnollisti virvoitusjuoman sokerimäärän

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maailman suosituimman virvoitusjuoman, Coca-Colan, nimi juontuu sen kahdesta alkuperäisestä ainesosasta, jotka olivat kokaiini ja kofeiini. Kokaiini poistettiin juomasta yli sata vuotta sitten ja myös kofeiinin määrää on vähennetty murto-osaan alkuperäisestä. Sokerimäärässä ei kuitenkaan säästellä.

Ihmiset nauttivat nykypäivänä liikaa sokeria. Sokeri koukuttaa huumausaineiden tavoin, ja sokeriaddiktiosta eroon pääseminen voi olla vaikeaa. Elintarvikkeissa on runsaasti ylimääräistä sokeria ja se on yhdistetty useisiin terveysongelmiin.

Kalifornian yliopisto teki hiljattain tutkimuksen, jonka mukaan sokerin liiallinen nauttiminen vähentää älykkyysosamäärää. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kannattaa makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomaveron muuttamista terveysperusteiseksi alkoholin ja savukkeiden tavoin.

Puolen litran Coca-Cola -mukissa on noin 20 palaa sokeria. BBC-televisiokanavan toimittaja Jeremy Paxman haastatteli taannoin Coca-Colan Euroopan johtaja James Quinceyta.

Toimittaja näytti virvoitusjuomayhtiön pomolle, kuinka paljon sokeria on yhdessä suuressa Coca-Cola -kupissa. Keinotekoiset makeutusaineet eivät ole sen parempia vaihtoehtoja pitkäaikaisessa käytössä, koska ne huijaavat elimistöä ja lisäävät diabetekseen sairastumisen riskiä.