Ihmiset luulevat syövänsä terveellisesti – todellisuus aivan toinen!

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni ihminen pyrkii syömään terveellisesti tai ainakin ajattelee terveellisten valintojen tekemistä joka päivä. Tutkimuksen mukaan suuri osa ihmisistä kuitenkin luulee syövänsä paljon terveellisemmin kuin he itseasiassa syövät. Tähän on tutkijoiden mukaan johtanut monikin eri syy.

NPR ja Truven Health Analytics -sivustot tekivät yhdessä tutkimuksen, jossa haluttiin nähdä miten terveellisinä ihmiset pitivät omia ruokailutottumuksiaan ja kuinka lähellä heidän ajatuksensa olivat todellisuutta. Tutkimuksesta kävi ilmi, että jopa 75 prosenttia vastanneista luuli syövänsä paljon terveellisemmin kuin he itseasiassa söivät.

Kysely tehtiin 3.000 amerikkalaisella aikuisella. Vatsanneista 75 prosenttia kertoi, että heidän ruokailutottumuksensa ovat joko hyvät, todella hyvät tai erinomaisen hyvät. Vastaukset taistelevat kuitenkin muiden tilastojen kanssa, koska niiden mukaan ylipainoisia on todella paljon ja jopa 36 prosenttia yhdysvaltalaisista aikuisista ovat ylipainoisia.

Tutkijat uskovat, että harhakäsityksiin omasta ruokailusta johtavat monet syyt. Osa voi pitää salaattia terveellisenä, mutta sen lisukkeiden ja kastikkeiden määrän ollessa suuri salaatista tuleekin kaloripommi. Myös annoskoot ovat ongelma, jota moni ei huomaa.

Useimmat ihmiset myös pitävät ruokailutottumuksiaan terveellisinä jos he syövät lounaaksi salaatin. Se ei kuitenkaan vielä yksin riitä pelastamaan päivällä ja illalla nautittuja rasvaisia ja sokerisia herkkuja, jotka moni antaa salaatin verukkeella itselleen anteeksi.