Nenän kaivaminen on haitallista – lääkäri paljasti nyt miksi

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lapset kaivavat nenää milloin missäkin, mutta aikuiset tekevät sen yleensä piilossa muilta katseilta. Nenän kaivamisen tarkoitus on yleensä yksinkertaisesti se, että häiritsevä ja kovettunut räkä otetaan sieraimesta pois. Erään lääkärin mukaan näin ei kuitenkaan saisikaan tehdä.

Tohtori Erich Voigt kertoi Business Insider -sivustolla, että nenän kaivaminen voi olla jopa vaarallista ihmisen terveydelle. Ihmiset ajattelevat puhdistavansa nenän ottamalla sieraimista räkää pois, mutta todellisuudessa sormien mukana sieraimen sisälle kulkeutuukin erilaisia bakteereja, jotka eivät kuulu sinne.

Välillä lapset voivat kaivaa nenäänsä niin kovakouraisesti, että sieraimen ohuista ja herkistä seinämistä alkaa vuotamaan verta. Veren vuotaminen ei ole hyvä juttu, koska veri ruokkii bakteereja entisestään. Tämän vuoksi sierain voi bakteerien lisääntyessä kuivaa, arpeutua ja alkaa hilseilemään ja kipeytymään sisäpuolelta.