Tästä syystä alkoholi lihottaa – yleinen harhaluulo tyrmättiin

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni voi luulla, että alkoholin juominen ei lihota jos juomassa ei ole makusiirappia tai ylipäätään sokeria missään muussakaan muodossa. Tämä käsitys on kuitenkin väärä, koska alkoholi ei lihota siinä olevasta sokeripitoisuudesta riippumatta.

Laihduttamisen kannalta punaviiniä tai valkoviiniä voidaan pitää parempana alkoholivaihtoehtona. Todellisuudessa alkoholin lihottava vaikutus liittyy kuitenkin usein siihen, että alkoholi itsessään sisältää niin paljon energiaa. Ihmisen keho käyttää energian polttoaineena samalla tavalla kuin ruoankin, mutta alkoholissa on kuitenkin yksi huono puoli. Se ei täytä vatsalaukkua.

Kun ihmiset ovat juoneet humalahakuisesti, he yleensä kaipaavat sen lisäksi vielä jotain syömistä. Käytännössä mikä tahansa alkoholin juomisen jälkeen nautittu ruoka on Elle-lehden mukaan ylimääräistä ravintoa, jonka oma keho tulkitsee henkilön ylensyömisenä.

Alkoholia nauttinut kerää helposti koko päivän energiantarpeensa täyteen alkoholista, mutta syö sen lisäksi kuitenkin vielä esimerkiksi rasvaisen pizzan tai hampurilaisaterian. Pizzan lisäksi herkuttelua saatetaan jatkaa vielä krapulapäivänäkin, jolloin keho yrittää edelleen pilkkoa vielä edellisenä päivänä alkoholin muodossa nautittua energiaa.