Virtsaaminen uima-altaaseen haitallista – tuottaa ikäviä yhdistelmiä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kaikkien aikojen palkituimmaksi olympiaurheilijaksi tituleerattu Michael Phelps paljasti taannoin kaikkien uimareiden virtsaavan altaaseen. Miehen mukaan ahkerasti treenaavat uimarit virtsaavat huomaamattomasti veteen hädän hetkellä, sen sijaan että he nousisivat altaasta vessaan.

Tuore video kuitenkin paljastaa, että Phelps ja muut uimarit toimivat edesvastuuttomasti virtsailemalla vapaasti uima-altaisiin. Sen lisäksi että kyseessä on varsin ällöttävä tapa, sillä on myös huonoja terveydellisiä vaikutuksia.

American Chemical Societyn tureen videon mukaan klooria lisätään altaisiin tappamaan patogeeneja, jotka pesisivät niissä muuten. Se ei kuitenkaan ehkäise kaikkia pöpöjä. Kloori nimittäin myös synnyttää kemiallisen reaktion tullessaan tekemisiin virtsan sisältämän urean kanssa.

Urean ja kloorin kohdatessa syntyy triklooriamiinia, joka synnyttää uima-altaille ominaisen hajun. Hajun ohella triklooriamiini aiheuttaa silmien kutinaa ja punoitusta. Tutkimuksen mukaan tavanomainen uima-allas sisältää noin 30-80 millilitraa virtsaa yhtä altaassa olevaa henkilöä kohti.