Asiantuntija: ”Lasten sokerihumala onkin pelkkä myytti”

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Vanhemmat ajattelevat, että heidän lastensa käyttäytyminen muuttuu sokeristen herkkujen jälkeen huomattavasti. Usein synttärikutsuilla ja erilaisissa juhlissa puhutaankin sokerihumalasta, joka tarkoittaa sitä, että sokeri saisi lapset riehaantumaan ja leikkimään tavallista villimmin. Tämä on kuitenkin tutkijan mukaan vain pelkkä myytti.

Laura Geggel paljasti LiveScience-sivulla, että sokerihumala tai sen vaikutukset lapsissa eivät ole todellisia. Vanhemmat kuvittelevat lapsensa käyttäytyvän holtittomammin sokerin saamisen jälkeen, mutta oikeasti käytös johtuu vain tavallista hauskemmista tilanteista, joissa herkkuja on tarjolla. Syntymäpäiväkutsut ja muut juhlat muuttavat lapset energiallaan vilkkaammaksi toisin kuin juhlissa tarjotut herkut.

Myyttiä on testattu muun muassa sillä, että vanhemmat ovat arvioineet lastensa käytöstä. Vanhemmat arvioivat lastensa käyttäytyvän heti paljon vilkkaammin kuin heille kerrottiin, että lapset ovat saaneet makeisia vaikka he eivät olleet todellisuudessa syöneet mitään sokeria sisältävää.

Tutkijan mukaan lapsen keho käyttää sokerin samalla tavalla kuin aikuistenkin keho. Jos keho tarvitsee sillä hetkellä energiaa, se käyttää nautitun sokerin siihen. Jos keho ei tarvitse energiaa, se varastoi sokerin rasvaksi mahdollista myöhempää tarvetta varten.