Näin selvität onko narsismisi vaarallista

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Henkilöllä on narsistinen persoonallisuushäiriö siinä tapauksessa, että hän on niin itsekeskeinen, huomionkipeä, kateellinen ja hyväksikäyttävä, että hänestä on haittaa läheisille ihmisille.

Jokaisessa ihmisessa voi kuitenkin olla terveellisissä mitoissa jonkin verran viitteitä narsismista. Elite Daily -lehden mukaan narsististen piirteiden vaarallisuuden pystyy selvittämään kuvittelemalla seuraavia tilanteita ja sitä miten niihin itse reagoisi.

1. Kokevatko läheisesi saavansa sinulta tukea ja kannustusta?

Usein narsisti ei välttämättä itse edes tiedosta sitä miten huono hän on tukemaan ja kannustamaan läheisiään. Kateellisten tuntemusten sijaan henkilön tulisi keskittyä kehittämään empaattista puoltaan ja kuvitella itsensä kaverinsa saappaisiin.

2. Vaikuttaako sosiaalisessa mediassa tulleiden tykkäysten vähyys mielialaasi?

Narsistiset henkilöt usein ajattelevat, että kaikki heidän julkaisunsa ovat tärkeitä ja muiden tulisi reagoida niihin. Heidän mielialansa voi huonontua pelkästään siitä, että johonkin heidän tekemäänsä päivitykseen tuli odotettua vähemmän tykkäyksiä.

3. Kuunteletko keskustelukumppaniasi vai mietitkö jo omaa tulevaa puheenvuoroasi keskustelun aikana?

Narsistit ovat yleensä huonoja kuuntelemaan. He voivat keskustelun aikana toisen puhuessa miettiä jo sitä mitä he itse sanovat seuraavaksi sen sijaan, että kuuntelisivat toisen mielipidettä.

4. Oletko onnellinen muiden menestyessä?

Narsistin on yleensä vaikea olla onnellinen läheistensä tai tuttavien menestyessä. He yrittävät kaikin keinoin lytätä toisen onnistumisen tunteen tai vähätellä sitä, ja tuntevat itse lähinnä kateutta.