Isä ja poika löysivät valaan oksennuksen – myyvät jättisummalla!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kaskelotin suolistosta saatavaa eritettä kutsutaan ambraksi. Ambraa on perinteisesti käytetty hajuvesien lisäaineena. Nykyisin se on korvattu kemiallisesti. Ambra on erittäin kallista, ja tämän ovat huomanneet myös brittiläiset Derrickin perheen miehet.

BBC:n mukaan 67-vuotias Alan Derrick oli ollut 39-vuotiaan poikansa Tomin kanssa Sand Pointin rannalla, kun heidän katseensa kiinnittyi hiekalla olleeseen möykkyyn. Lähempi tarkastelu osoitti, että kyseessä oli mitä ilmeisimmin valaan oksennukseksi kutsuttua ambraa.

Voimakastuoksuisesta kiteestä on lähetetty näytteitä laboratorioihin aitouden varmistamiseksi. Kaksikon löytämä 1,19 kiloa painava arvopala on listattu myös myyntiin eBay-verkkokauppaan 65.000 punnan hintaan, eli 75.000 eurolla.

Moby Dick -teoksessa kerrotaan seikkaperäisesti kalliin ambran hankkimisesta, kuinka sitä kerätään esimerkiksi mätänevien valaiden ruumiista. Ambra on vahamaista ainetta, jonka väritys vaihtelee harmaasta mustaan. Ajan myötä ambran ulostemainen tuoksu muuttuu makeaksi – etenkin alkoholin kanssa sekoitettuna.