Tutkija varoittaa: Vaara vaanii Facebookissa – jos et osaa tärkeää perusasiaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sosiaalisessa mediassa on tunnetusti helppoa esiintyä ideaalina versiona itsestään. Tuoreen tutkimuksen mukaan roolin yllä pitämisellä Facebookissa saattaa olla negatiivisia vaikutuksia mielenterveyteen.

Australialaisen yliopiston tutkimuksen mukaan ihmiset jotka käyttäytyvät Facebookissa eri tavalla kuin tosielämässä ovat muita taipuvampia stressiin, ahdistukseen ja masennukseen. Tutkimuksessa selvisi myös, että selkeästi omana itsenään sosiaalisessa mediassa esiintyvät henkilöt olivat taipuvaisia jakamaan Facebookissa henkilökohtaisempia asioita itsestään.

Tutkimuksessa ei tietenkään varsinaisesti paljastu, johtuuko ahdistus roolin yllä pitämisestä Facebookissa vai roolin pitäminen yleisestä ahdistuksesta. On mahdollista, että onnellisemmat ihmiset pystyvät helpommin kertomaan elämästään rehellisesti sosiaalisessa mediassa.

Tasmanian yliopiston tutkimus tehtiin pyytämällä koehenkilöitä täyttämään persoonallisuustesti ensin omana itsenään ja jälkikäteen sellaisena henkilönä, jollaisina he esittäytyvät sosiaalisessa mediassa. Rachel Grieven ja Jarrah Watkinsonin johtamaan kokeeseen osallistui 146 henkilöä. Koko tutkimus on julkaistu verkossa Cyberpsychology, Behavior, and Social Media -julkaisussa.