Särkänniemen johto valehteli salailusta? AL: Poliisi kiistää suositelleensa

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Tampereen Särkänniemen huvipuiston delfinaarion neljä delfiiniä siirrettiin viime yönä Kreikkaan täysin yllättäen massiivisessa operaatiossa, jonka huvipuiston johto päätti tehdä yöllä ja salassa vastoin aikaisempia lupauksiaan. Edes kaupunginhallitus ei tiennyt operaatiosta.

Tiedossa oli ollut jo pitkään, että delfiinit mitä todennäköisimmin siirretään Särkänniemestä Kreikkaan Ateenan liepeillä sijaitsevaan huonomaineiseen eläinpuistoon. Skandaaliksi tilanne muuttui kuitenkin vasta eilen, kun operaatio käynnistettiin täysin salassa ja delfiinit kuljetettiin yön pimeydessä delfinaariosta lentokentälle ja sieltä Ateenaan. Eläinaktivistit saivat operaatiosta vihjeen ja paljastivat operaation jo eilen illalla.

PÄIVITYS: Aamulehti on julkaissut paljonpuhuvan uutisvideon aiheesta.

Särkänniemen johto ei suostunut kommentoimaan asiaa mitenkään operaation aikana, ja se sai aikaan massiivisen mediamylläkän ja someraivon. Avoimen tiedottamisen sijaan delfinaario aidattiin ja lastauslaituri peitettiin pressuilla. Vasta tänään aamupäivällä delfiinien saavuttua jo Ateenaan Särkänniemi julkaisi asiasta ensimmäisen tiedotteensa. Siinä kerrottiin, että operaation salaamisen oli turvallisuusviranomaisten suositus.

– Siirtoa turvanneiden turvallisuusviranomaisten ohjeiden mukaisesti Särkänniemi ei tiedottanut siirrosta etukäteen, Särkänniemen tiedotteessa kerrotaan.

Turvallisuudesta vastaavia viranomaisia ovat Suomessa esimerkiksi poliisi, pelastuslaitos ja rajavartiosto. Aamulehti tiedusteli asiaa tänään poliisilta.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen komisario Ismo Nykopp kertoi lehdelle, että Särkänniemi ei ollut yhteydessä poliisiin ennen siirto-operaatiota, vaan vasta operaation aikana lauantai-iltana. Ainakaan poliisi ei siis suositellut salaamista.

Tapa, jolla Särkänniemi hoiti siirron, on aiheuttanut runsaasti kritiikkiä niin tavallisten kansalaisten kuin poliitikoidenkin taholla. Niin myös Tampereen päättäjien keskuudessa.

– Särkänniemen toiminta tässä asiassa on anteeksi antamatonta ja amatöörimäistä. Se luo valtavan negatiivista kuvaa Tampereen kaupungista koko Suomeen ja osoittaa, että näiden älykkäiden eläinten hyvinvointi ei ollut sille riittävän tärkeää, Tampereen kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio kirjoitti Facebookissa.

– Tällainen viestintälinja ei ole hyväksyttävää kunnan omistamalta julkiselta yhtiöltä eikä se ole muutenkaan tästä maailmasta tai ajasta. Yhtiö on jo aiemmin jäänyt kiinni erikoisista toimintatavoista asiassa ja esimerkiksi myöntänyt kiistämiään tekoja vasta kun muut ovat ne havainneet. Näistä ei ilmeisesti ole otettu opiksi, kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettu Olli-Poika Parviainen puolestaan kirjoitti Facebookissa.