Perfektionismi pilaa yöunet – tässä yleisimmät syyt

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Moni kokee välillä unettomuutta, joka voi johtua tulevasta jännittävästä päivästä, levottomuudesta, liian pitkään nukutuista päiväunista tai huolista. Tutkijoiden mukaan täydellisyyteen pyrkivät ihmiset nukkuvat kaikkein huonoiten ja kärsivät näin ollen eniten huonojen yöunien aiheuttamista oireista.

Perfektionistit haluavat hallita kaiken lisäksi myös yöuniaan, mikä tekee nukkumisesta hankalampaa. He voivat esimerkiksi stressata jo etukäteen liian lyhyeksi jääviä yöunia, yöllä heräämistä tai yöunille jäävää aikaa, minkä vuoksi he nukkuvat huonoiten ja heräävät todennäköisimmin yön aikana tarkistamaan kellonajan.

Perfektionistit ajattelevat tarvitsevansa juuri tietyn määrän unta toimiakseen seuraavana työpäivänä täydellisesti, minkä vuoksi nukkumaan menemisestä voi tulla ahdistavaa. Mitä myöhempään nukahtaminen menee sitä enemmän stressihormonia täydellisyyden tavoittelijan kehoon erittyy.

Perfektionistit ajattelevat nukkumaan mennessä monesti myös seuraavana päivänä eteen tulevia haasteita, mikä häiritsee nukahtamista. Uniasiantuntija tohtori Nerina Ramlakhan kertoi Daily Mail -lehden mukaan, että hyvät yöunet vaativat nukkujalta irti päästämistä, luottamusta ja rentoutumista sen sijaan, että nukkuja yrittäisi kontrolloida, mitata tai laskea yöuniaan.