Särkänniemen ylin johtaja suivaantui: ”Asioita ei voi hoitaa näin”

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Tampereelta lennätettiin viikonloppuna salaisessa operaatiossa neljä delfiiniä Särkänniemen delfinaariosta Ateenaan, Kreikkaan. Tapaus on saanut suuret mittasuhteet, koska siirto pyrittiin tekemään salassa. Sittemmin asian taustoista on selvinnyt monia kyseenalaisia seikkoja.

Sunnuntaina huvipuiston toimitusjohtaja kertoi tiedotteessaan, että salailu oli turvallisuusviranomaisten ohjeistus. Myös haastatteluissa hän kertoi salailun olleen poliisin idea. Aamulehti kuitenkin selvitti, että huvipuistosta ei oltu poliisiin yhteydessä lainkaan ennen delfiinien siirto-operaatiota, joten väite ei näytä pitävän paikkaansa.

Samalla selvisi myös, että Tampereen kaupungin omistama yhtiö ei ollut lupauksistaan huolimatta kertonut suunnitelmasta ennakkoon edes kaupunginhallitukselle tai pormestarille. Tuorein erikoinen käänne nähtiin sunnuntai-iltana, kun Särkänniemen toimitusjohtajan suora esimies, Särkänniemen hallituksen puheenjohtaja Sofia Vikman, lähetti medioille tiedotteen. Sen perusteella edes yhtiön hallitus ei nimittäin ollut etukäteen tietoinen salaisesta operaatiosta. Vikman tyrmäsi huvipuiston toiminnan jyrkästi.

– On selvää, että asioita ei voi hoitaa näin, etenkin kun asiassa ei ole ollut mitään salattavaa. Olen kutsunut ylimääräisen hallituksen kokouksen koolle tiistaiksi käsittelemään asiaa ja pyytänyt toimitusjohtajaa valmistelemaan hallitukselle selvityksen viikonlopun tapahtumista. Asiaan palataan sen jälkeen, Sofia Vikman kommentoi.

Mikäli Särkänniemen hallituksen puheenjohtaja ei todella tiennyt miten hämäräperäisesti yhtiö oli päättänyt delfiinien siirron käytännössä hoitaa, on perusteltu syy epäillä, että myös yhtiön koko hallitus oli pidetty asiasta pimennossa. Asiasta saadaan mahdollisesti lisätietoja yhtiön huomisen ylimääräisen hallituksen kokouksen jälkeen.

Tampereen kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikonen on niin ikään vaatinut kaupungin omistamalta Särkänniemeltä selvitystä delfiinien siirron toteutuksesta ja viestinnästä. Viestinnän ammattilaisten mukaan Särkänniemi teki operaatiossa valtavan määrän virheitä, joista suurin oli yrittää tehdä operaatio salaa ja operaation paljastuttua pysyä edelleen piilossa. Erityisen raskauttavaa oli myös poliisin syyttäminen salailun keksijäksi.