Venäläismiehen pää siirretään uuteen vartaloon – operaatio ensi vuonna

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kerroimme taannoin, että venäläinen Valery Spiridonov on antanut suostumuksensa olla maailman ensimmäinen potilas, jonka pää siirretään toiseen vartaloon. Leikkaus toteutetaan alkuvuodesta 2017. Leikkauksen suorittaa italialainen neurologian tohtori Sergio Canavero.

Italialainen neurologian tohtori vakuuttaa useissa eri medioissa, että nykytiede mahdollistaa ihmisten päiden siirtämisen. Hän saa avukseen kiinalaisen kirurgin Xiaoping Renin sekä suuren joukon alan ammattilaisia. Koekaniiniksi leikkaukseen suostunut Spiridonov kärsii parantumattomasta selkäydinperäisestä lihassurkastumasta, joka johtaa lopulta kuolemaan. Venäläismies pitää pään siirtoleikkausta viimeisenä ja ainoana ratkaisuna.

Lääketieteen ammattilaiset ovat moittineet Canaveroa julkisuushakuisuudesta ja tieteen väärinkäytöstä. Pään siirrännäistä tehtailevat tiedemiehet saattavat jopa saada syytteet murhasta, mikäli venäläismies menehtyy leikkauksessa. Leikkausryhmä etsii parhaillaan aivokuolleen miehen vartaloa Spiridonoville lahjoitettavaksi.

Venäläismiehen vartalon lämpötila lasketaan leikkausta varten kymmeneen asteeseen, mikä hidastaa kudosten vaurioitumista. Siirtoa varten on varattu vain tunti aikaa, vaikka leikkaus kestääkin erittäin pitkään kokonaisuudessaan. Vaativin osio on selkäytimen onnistunut yhdistäminen päähän. Spiridonovia pidetään leikkauksen jälkeen koomassa noin neljä viikkoa. Eettisesti arveluttava leikkaus tulee maksamaan kymmenen miljoonaa euroa, CBS uutisoi.