Onko lapsesi digitaalinarkkari? Ruudut koukuttavat kuin heroiini

Digi Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Osa lapsista käyttää älypuhelinta, säätää televisiota tai selaa iPadia ennen kuin osaavat edes kunnolla puhua. Kun lapsen näyttöaikaa rajoittaa, saattaa vanhempi saada osakseen kiukkukohtauksia ja niskottelua. Riippuvuuksiin erikoistunut lääkäri Nicholas Kardaras tietää, että näyttöjen tuijottaminen on lapselle kuin digitaalista heroiinia.

Tablettitietokoneet tarjoilevat lasten aivoille hyperkiihottavia tuntemuksia. Ilman pelejä ja viihdykkeitä he saattavat muuttua apaattisiksi ja piittaamattomiksi. iPadit, älypuhelimet ja pelikonsolit koukuttavat. Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että lasten aivot muuttuvat runsaan pelaamisen takia samanlaiseksi kuin kovia aineita käyttävien narkomaanien.

Pelit ja sovellukset lisäävät kokaiinin ja seksin tavoin aivojen dopamiinin tasoa. Lapsista tulee usein levottomia, kun vaikkapa suositun Minecraftin pelaaminen keskeytetään.

Sadat kliiniset tutkimukset osoittavat, että näyttöpäätteiden tuijottaminen lisää lasten masennusta, ahdistusta ja aggressiivisuutta. Liiallinen pelaaminen ja viihteen hyödyntäminen voi johtaa jopa psykoottisiin oireisiin, jolloin lapsi menettää kosketuksen todellisuuteen. Addiktiosta on erittäin vaikea päästä eroon.

Asiantuntijoiden mukaan tehokkain keino riippuvuudesta eroon pääsemiseksi on digitaalisten laitteiden täysikielto 4–6 viikon ajaksi. Tässä ajassa lapsen ylikuormitettu hermosto nollaa itsensä. Lasten tulee rakentaa Legoja, ei Minecraftia.

Heidän tulee lukea kirjoja, ei iPadia. Heidän tulee leikkiä pihalla, ei tuijottaa televisiota. Alle 10-vuotiaille lapsille ei tulisi antaa lainkaan tablettitietokoneita käyttöön – osa jopa suosittelee ikärajaksi 12 vuotta. Digitaalinen riippuvuus vaikuttaa lapsen kehitykseen alentavasti.

Aikuiset näyttävät omalla esimerkillään, kuinka ruutuaikaa minimoidaan. Näyttöä tai puhelinta jatkuvasti räpeltävä vanhempi on huonoa esimerkkiä jälkikasvulle. Kännyköitä tai tabletteja ei missään nimessä kannata ottaa ruokapöytään mukaan.

Ateria on parasta nauttia koko perheen kesken ja kasvokkain keskustellen. Kun lapsi saa kehittyä ilman digitaalista heroiinia, tulee hänestä sosiaalisesti lahjakkaampi ja luovempi. Terveessä ympäristössä kasvanut lapsi osaa sitoutua todellisuuteen luonnollisesti. On tärkeää, että lapsi oppii rakastamaan aitoja asioita keinotekoisen todellisuuden sijaan, Kardaras kertoo New York Postille.