Star Trek täyttää tänään 50 vuotta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ensimmäisen Star Trek -televisiosarjan ensimmäinen jakso esitettiin Yhdysvalloissa täsmälleen 50 vuotta sitten 8. syyskuuta 1966. Juhlavuotta vietetään monin tavoin. Uusi elokuva tuli kesällä teattereihin, ja luvassa on vielä uusi televisiosarja, taidenäyttelyitä, konsertteja, kirjoja ja fanitapahtumia.

Star Trek on eräs populaarikulttuurin tunnetuimmista ilmiöistä. 191 maassa esitetty televisiosarja tunnetaan käytännössä kaikkialla, sillä YK:n mukaan maailmassa on 194 valtiota. Ilman näin suurta menestystä Star Trek tuskin olisi yhä 50 vuoden jälkeen täysissä voimissaan.

Star Trek on vuosien mittaan tullut tunnetuksi muun muassa julkkisfaneistaan, joista osa on jopa näytellyt sarjassa, sekä ennen kaikkea teknisistä vimpaimista, jotka ovat sittemmin muuttuneet arkipäiväisiksi laitteiksi.

Henkilökohtainen tietokone, kännykkä, langattomat Bluetooth-kuulokkeet, GPS-paikannin sekä tablet-laite ovat nykyään kaikille tuttuja vimpaimia, joiden selkeästi tunnistettava esikuva on esiintynyt Star Trekissä jopa vuosikymmeniä ennen niiden ilmaantumista markkinoille.