Söitkö itsesi ähkyyn? 10 vinkkiä välttää ylensyönti

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä sekoittaa nälän ja ruokaan liittyvät mielihalut keskenään. He saattavat jatkuvasti ajatella ruokaa tai sitä, mitä he seuraavaksi panevat suuhunsa. Syöminen voi olla nautinto, mutta perimmäisenä tarkoituksena on saada oikeanlaista ravintoa kehoon juuri tarpeellinen määrä.

Ylensyönti voi johtua siitä, että ihminen ei juo tarpeeksi ja tyydyttää janon tunnetta ruoan avulla. Aamupalan väliin jättäminen voi kostautua illalla loputonta näläntunnetta tukahduttamalla. Ruokaa ei tulisi nauttia televisiota katsoessa tai tietokoneen ääressä, sillä tällöin ei keskity syömiseen tarpeeksi ja suuhun lipsahtaa liian suuria määriä.

Mikäli syömisen kanssa on ongelmia, kannattaa opetella pienentämään annoskokoja. Ruokaa syödään vain ruoka-aikaan ja se määrä, mitä lautaselleen panee. Toisin sanoen sapuskaa ei närpitä ennen tai jälkeen aterian. Sama pätee esimerkiksi voileivän tekoon. Jos joka toinen juustopala tai kinkkusiivu lipsahtaa suuhun eikä suoraan leivälle, niin ihminen syö helposti tuplasti enemmän kuin olisi tarve, YourTango kertoo.

Mikäli kumppani syö liikaa, sortuu myös toinen parisuhteen osapuolista helpommin mässäilemiseen. Ruokatottumusten muuttaminen onkin yhteistyötä, koko perheen asia ja kahden kauppaa. Liian suurten annosten nauttimista voi ehkäistä käyttämällä pienempiä lautasia tai kulhoja. Ihmisten tulee sallia itselleen silloin tällöin herkutteluhetkiä, jotta tarpeet tulevat maltillisesti tyydytettyä.

Välipalojen naposteleminen ei ole pahasta silloin, jos suuhun panee terveellisiä ruoka-aineita. Osa ihmisistä antaa itselleen luvan epäterveelliseen herkutteluun erityisesti kuntoilun jälkeen. Toisilla syöminen on puolestaan suoraan sidonnaisena henkiseen hyvinvointiin ja ruoan avulla yritetään täyttää psyykkisen puolen aiheuttamaa aukkoa.