Suomalaisjulkkikset tunnustavat olevansa luovuttajia – oletko sinäkin?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Elinten luovutus on varsinkin monille nuorille suomalaisille vielä melko tuntematon asia, vaikka sen avulla ihminen voi parhaassa tapauksessa pelastaa muiden ihmisten hengen. Euroopan elinsiirtopäivää vietetään 8. lokakuuta, ja tapahtuman on tarkoitus tehdä elinluovutuskorttia tunnetuksi.

Ensi viikolla järjestetään Luovuttaja-kiertue, kun Helsinkiin, Kuopioon, Jyväskylään ja Tampereelle nousee paikallisten taideopiskelijoiden tekemät Luovuttaja-installaatiot. Ne on tehty paidoista, jonka logon takana on Ivana Helsinki.

Osana kampanjaa joukko suomalaisia julkkiksia on tunnustanut olevansa luovuttajia. Joukossa ovat muun muassa fitness-malli Janni Hussi, artisti Kim Herold, jääkiekkoilija Pekka Jormakka, vapaaottelija Teemu Packalén ja juontaja Tuija Pehkonen.

Helsingin Aalto-yliopiston suunnittelemaan installaatioon tulee 450 paitaa, jotka kuvastava elinsiirtojonoa, eli sen verran ihmisiä Suomessa odottaa uutta elintä. Installaatio purkautuu sitä myöden, kun ohikulkija allekirjoittaa elinluovutuskortin ja saa paidan itselleen. Muissa kaupungeissa Special Edition -paitoja on jaossa installaatioista sata kappaletta.

Teemu Packalén, Luovuttaja-kampanja, Kuva: Robert Lindström
Teemu Packalén, Luovuttaja-kampanja, Kuva: Robert Lindström
Tuija Pehkonen, Luovuttaja-kampanja, Kuva: Robert Lindström
Tuija Pehkonen, Luovuttaja-kampanja, Kuva: Robert Lindström
Janni Hussi, Luovuttaja-kampanja, Kuva: Robert Lindström
Janni Hussi, Luovuttaja-kampanja, Kuva: Robert Lindström
Pekka Jormakka, Luovuttaja-kampanja, Kuva: Robert Lindström
Pekka Jormakka, Luovuttaja-kampanja, Kuva: Robert Lindström
Kim Herold, Luovuttaja-kampanja, Kuva: Robert Lindström
Kim Herold, Luovuttaja-kampanja, Kuva: Robert Lindström