Tutkimus: Lapset perivät älykkyyden äidiltään

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sanotaan, että lasten kauneus peritään äidiltä, mutta uuden tutkimuksen mukaan äidiltä lapsille periytyvä asia onkin lähinnä viisaus. Tutkijat ovat saaneet selville, että älykkyysgeeni periytyy lapsille pääosin aina äidiltä eikä isältä.

Psychology Spot -sivusto kertoo skotlantilaisen Public Health Sciences Unit -keskuksen tekemästä tutkimuksesta, jossa haluttiin selvittää 12.686 ihmistä tutkimalla mikä seikka vanhemmissa ja lapsissa viittaa suurimmalla todennäköisyydellä siihen, että lapsesta tulee älykäs. Tutkijat huomasivat, että lasten ja äitien älykkyysosamäärät osoittautuivat lähes saman suuruisiksi.

Tutkijat saivat selville, että lapsen älykkyyden määrittelee suurimmalla todennäköisyydellä se miten älykäs äiti on. Älykkyys ja kognitiiviset taidot periytyivät lapselle kromosomista, joka oli kaksi kertaa todennäköisemmin äidiltä kuin isältä. Äitien älykkyyden periytymisestä lapseen kertoi muun muassa se, että äidin ja lapsien älykkyysosamäärät vaihtelivat vain noin 15 pisteellä.