Näin kellojen siirtäminen pilaa terveyden – 5 huonoa vaikutusta

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kelloja siirretään aina keväisin valon lisääntyessä ja syksyisin pimeän ajan lisääntyessä. Syksyllä kellon siirtäminen tunnilla taaksepäin voi tuntua mukavalta, koska se tarkoittaa ensimmäisenä yönä sitä, että ihmiset voivat nukkua tunnin kauemmin. Kellojen siirtäminen aiheuttaa ihmisille kuitenkin muutamia terveydellisiä riskejä.

Kellojen siirtämisen jälkeen ihmiset heräävät seuraavana neljänä yönä noin 20 minuuttia aiemmin kuin heidän olisi tarkoitus. Myös unen laatu kärsii ja unessa pysyminen voi olla vaikeampaa. Huonosti nukuttu yö puolestaan lisää stressiä ja saa ihmisen unohtelemaan asioita helpommin.

Aivohalvauksen riski kasvaa Men’sHealth-lehden mukaan kahdeksalla prosentilla ensimmäisinä öinä kellon siirtämisen jälkeen. Tällöin ihmisten kannattaa tarkkailla etenkin raajojen tunnottomuutta, heikkoa oloa, huimauksen tunnetta ja kovia päänsärkyjä.

Kellojen siirtäminen nosti kellojen siirtämistä seuraavana päivänä liikenneonnettomuuksien määrää kymmenellä prosentilla. Ajan siirtäminen tunnilla taaksepäin aiheutti ihmisille myös todella kovia päänsärkyjä ja lisäsi ihmisten masentuneisuutta jopa 11 prosentilla.