HIV-testi USB-tikussa – tulokset jo 30 minuutissa

Digi Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

HIV-testin tuloksia saa nykyisillä menetelmillä odottaa useiden vuorokausien ajan. Nyt tutkijat ovat kehitelleet pienikokoien laitteen, jolla verikokeen tulokset selviävät huomattavasti nopeammin.

Imperial College London -yliopiston ja DNA Electronics -yhtiön yhtestyönä valmistunut laite toimii käytännössä USB-tikkuna. Laite pystyy havaitsemaan HI-viruksen pisarallisesta verta. Tulos muutetaan elektroniseksi signaaliksi, joka lähetetään tietokoneeseen tai älylaitteeseen.

Scientific Reports -julkaisun mukaan tikku pystyy antamaan testin tulokset alle 30 minuutissa. Viimeisimmässä tutkimuksessa laite testasi 991 verinäytettä 95 prosentin tarkkuudella noin 21 minuutin keskivertoajassa.

Laite on vielä työn alla, mutta toistaiseksi tekniikka vaikuttaa lupaavalta. Tikun kehitelleet tukijat yrittävät parhaillaan selvittää, olisiko laitteen tekniikkaa mahdollista käyttää myös esimerkiksi hepatiittitesteihin.