Porkkanasta herkullista ”kylmäsavulohta” joulupöytään – vaihtoehto vegaaneille!

Ruoka Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Vegaanien joulupöytä voi olla yhtä maittava ja näyttävä kuin kaikkiruokaisten vastaava. Suomalainen PS Olen vegaani -niminen videoblogi esittelee oivan vaihtoehdon kylmäsavulohen tilalle. Raaka-aineena käytetään porkkanaa.

Vegaaniseen kylmäsavuloheen tulee neljä porkkanaa, karkeaa merisuolaa, Poppamiehen Jalosavua, valkoviinietikkaa ja öljyä. Porkkanat pannaan suolapetikuorrutuksella uuniin 190 asteeseen 1,5 tunniksi. Sillä aikaa voi sekoittaa marinadin valmiiksi.

Neljän porkkanan marinadiin tulee ruokalusikallinen rypsiöljyä, kaksi teelusikallista savuaromia ja yksi teelusikallinen valkoviinietikkaa. Siivutetut porkkanaviipaleet marinoituvat jääkaapissa muutaman vuorokauden ajan. Kylmäsavulohen korviketta voi nauttia esimerkiksi ruisleivän päällä sipulin seurana aidon kalan tapaan.