Sosekeitoilla hoikaksi – näin huomaamatta ne laihduttavat!

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monet ihmiset vaihtavat syksyn ja talven kylmien säiden tullessa lounassalaatit keittoihin. Useissa lounaspaikoissa tarjoillaan perinteisten keittojen sijaan sosekeittoja ja hyvä niin. Nyt on nimittäin tutkittu, että sosekeittoja syövät ihmiset pudottavat keittojen avulla painoaan huomaamatta.

Health-sivuston mukaan tutkijat ovat saaneet selville, että sosekeitot auttavat ihmisiä laihtumaan. Ne täyttävät vatsalaukkua paremmin ja antavat nopeammin täyden olon tunteen kuin esimerkiksi sattumia sisältävät liha- ja kalakeitot.

Sosekeitot on tehty yleensä kasviksista ja juureksista, minkä vuoksi niissä on usein automaattisesti vähemmän kaloreita kuin muissa keitoissa. Kerman ja tuorejuustojen käyttäminen kasvissosekeitoissa ei yleensä onnistu nostamaan sosekeittoa kaloripitoisemmaksi kuin lihakeitto on.

Sose tuntuu täyttävän ihmisen nopeammin koostumuksensa vuoksi vaikka siinä onkin vähemmän energiaa kuin keitoissa, joissa on sattumia. Sosekeittoa myös yleensä siemaillaan hitaammin kuin muita keittoja, mikä voi myös johtaa siihen, että ihminen tuntee olonsa pienemmän määrän jälkeen kylläiseksi.

Tutkijat kehottavat ihmisiä lisäämään sosekeittoja ruokavalioonsa mikäli heillä on tavoitteena vaivattomasti pudottaa painoaan. Aina kun mahdollista, ihmisten kannattaisi myös ottaa alkuruoaksi sosekeitto, koska tutkimusten mukaan tämän jälkeen ihminen syö merkittävästi vähemmän pääruokaa, jolloin kokonaiskalorimäärä jää pienemmäksi kuin pelkällä pääruoalla.