Britanniassa avattiin ylijäämäruoan kauppa: ”Maksat mitä jaksat”

Ruoka Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa ja muissa länsimaissa on puhuttu viime vuosina kovasti ylijäämäruoan kohtalosta, sillä roskiin heitettävän ruoan arvo lasketaan miljardeissa. Ruoan tehokkaampaan hyödyntämiseen on olemassa jo monia projekteja, kuten esimerkiksi sovelluksia matkapuhelimiin. Nyt Britanniassa on avattu sille oma kauppa.

Yhdistyneiden Kuningaskuntien ensimmäinen ylijäämäruoan kauppa. Leedsin liepeillä Pudseyssä avattu kauppa jakaa edelleen muun muassa supermarketeista yli jäänyttä ruokaa, joka olisi muuten joutunut roskiin.

Real Junk Food Projectin lanseeraaman ruokakaupan hinnoittelu on poikkeuksellinen, sillä asiakas saa maksaa tuotteista mitä parhaaksi näkee – tai hän voi olla maksamatta mitään. Viime syksynä avattu kauppa on tähän mennessä auttanut jo suurta joukkoa vähävaraisia lapsiperheitä, joilla on ongelmia saada ostettua ruokaa pöytään.

The Independent -lehden mukaan Tanskassa suunnitellaan parhaillaan kahden samanlaisen kaupan perustamista. Skotlannissa tällaiset kaupat ovat vähentäneet roskiin menevän ruoan määrää paikoin jopa 40 prosenttia. The Real Junk Food Projectin perustaja Adam Smith on ohjeistanut asiakkaita miten ylijäämäruoasta voidaan helposti tehdä tasokkaita ruoka-annoksia. Evening Standard -lehden mukaan kaupat heittävät Britanniassa roskiin syöntikelpoista ruokaa vuosittain jopa 300 miljoonan euron edestä.