Vettä ja tulta kestävän paperi kehitettiin – lähes tuhoutumaton!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vaikka paperi on säilyttänyt suosionsa myös digiaikana, ei se ole muuttunut merkittävillä tavoilla satoihin vuosiin. Nyt sen synnyinmaassa, Kiinassa on kuitenkin kehitelty uudenlainen ja tavanomaista kestävämpi paperi.

Shanghain keramiikan instituutin tutkijat ovat kehitelleet nestettä hylkivän ja tulta kestävän paperin. Se kestää kastelemista silloinkin kun sen pinta on vahingoittunut. Paperin voi myös esimerkiksi pestä ilman, että sille kirjoitettu teksti sotkeentuu.

Veden lisäksi paperi kestää jopa 200 asteen lämpötilaa. Mashable-sivuston mukaan ominaisuudet selittyvät sillä, että paperi koostuu kasvikuitujen sijaan hydroksiapatiitista valmistetuista nanolangoista. Hydroksiapatiittia esiintyy luonnossa esimerkiksi luissa ja hampaissa.

Tutkijoiden mukaan paperia voitaisiin käyttää esimerkiksi tärkeissä asiakirjoissa ja taiteessa. Sen valmistuskustannuksien kerrotaan olevan muutaman juanin kalliimpaa kuin perinteisen A4-paperin.