Elokuvayhtiö luopui piratismikanteesta Suomessa – IP-osoite ei todista rikoksesta

Digi Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Viime vuosina on ihmetelty laajasti liiketoimintaa, jonka puitteissa lakitoimistot ovat lähettäneet tuhansille suomalaisille korvausvaatimuksia väittäen näiden jakaneen verkossa laittomasti tekijänoikeuksien suojaamaa materiaalia. Kirjeen saaneiden joukossa on ollut myös syyttömiä ihmisiä.

Stara uutisoi jo viime vuonna, että Euroopan yhteisön tuomioistuimen ennakkoratkaisun mukaan pelkkä IP-numero ei ole riittävä tuomitsemaan ketään tekijänoikeusrikoksesta. EU-tuomioistuimen mukaan nettiliittymän haltija ei ole vastuussa avoimen liittymänsä kautta tehdyistä rikkomuksista tai rikoksista, jos hän ei ole voinut olla niistä tietoinen. Siitä huolimatta kiristyskirjeiden saajat on Suomessa valittu nimenomaan IP-numeroiden perusteella.

Suomessa yksikään pelkkään IP-osoitteeseen perustuva tapaus ei ole vielä edennyt oikeuteen saakka, koska edellä mainittu EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisu sitoo myös suomalaisia tuomioistuimia. Ainoissa Suomessa oikeuteen saakka edenneissä tapauksissa tekijänoikeusvaatimuksen saaja on myöntänyt tekonsa, jolloin tekijästä ei ole enää ollut oikeudessa epäselvyyttä.

Nyt Turre Legal tiedottaa elokuvia Pohjoismaissa levittävän Scanbox A/S:n luopuneen tekijänoikeuskanteesta 50-vuotiasta miestä kohtaan ja lisäksi maksavan miehen oikeudenkäyntikulut. Elokuvayhtiö syytti miestä IP-osoitteen perusteella elokuvan laittomasta jakamisesta vertaisverkossa, mutta mies oli kuitenkin muuttanut toiseen kaupunkiin kaksi kuukautta aiemmin.

Miehellä oli ollut avoin langaton WLAN-verkko, jota kuka tahansa on voinut käyttää. Elokuvayhtiö esitti todisteeksi lokitietoja, joiden mukaan miehen nimissä olleen verkkoyhteyden kautta oli jaettu laitonta materiaalia miehen muuton jälkeen. Lopulta Scanbox A/S luopui kanteestaan miestä kohtaan. Toistaiseksi ei siis ole olemassa yhtään ennakkotapausta, jossa pelkkä IP-osoite olisi riittänyt oikeudessa todisteeksi tekijänoikeusrikoksesta.