YLE: Syytön perhe uhattiin haastaa oikeuteen piratismista

Digi Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Uutisoimme taannoin niin sanotusta Chisugatesta, jossa Tekijänoikeuden tiedotus ja valvontakeskus TTVK ry -yhdistys ahdisteli pikkutyttöä ja tämän isää, koska tyttö oli ladannut tietokoneelleen Chisun musiikkia torrent-tiedostona. Sittemmin poliisi lopetti asian esitutkinnan.

Chisugate sai alkunsa, kun tytön isä sai TTVK-yhdistykseltä kirjeen, jossa häntä vaadittiin maksamaan 600 euron korvaukset ja allekirjoittamaan vaitiolosopimus. Isä julkaisi kuitenkin vaatimukset Facebookissa, jonka jälkeen yhdistys teki tutkintapyynnön ja poliisi teki perheen asuntoon mahdollisesti laittoman kotietsinnän ja takavarikoi tytön tietokoneen. Tapaus huomioitiin ympäri maailmaa ja jopa silloinen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki kritisoi kovin sanoin yhdistyksen toimintaa.

Aivan viime aikoina TTVK ja sen kumppani Hedman Partners ovat jälleen ryhtyneet lähettämään suuria määriä kiristyskirjeitä suomalaisille nettikäyttäjille. Digitodayn mukaan kirjeitä on lähetetty jopa satoja viikoittain. Tänään Yleisradio uutisoi kuinka myös eräs hausveteläinen lapsiperhe sai yhden näistä kirjeistä. Perhe joutui kiristyksen kohteeksi, koska markkinaoikeus oli velvoittanut operaattorin paljastamaan yhdistyksen haltuunsa saamien IP-osoitteiden haltijat ulkopuoliselle taholle.

Perheen väitettiin jakaneen verkossa tuhansia musiikkikappaleita ja heidät uhattiin haastaa oikeuteen, mikäli vaadittua korvaussummaa ei maksettaisi. Perheen isä oli kaikeksi onneksi IT-alan ammattilainen ja onnistui selvittämään, että väitettynä ajankohtana perheen käytössä ollut IP-osoite oli todellisuudessa aivan toinen kuin mitä vaatimuksen perusteeksi oli esitetty. Isän asiantuntevan vastineen ansiosta uhkauksista luovuttiin.

– Sain kasaan vedenpitävät tekniset todisteet, jollaisten hankkiminen olisi muille kuin IT-alan työläisille mahdotonta. Jo asian teknisten seikkojen ymmärtäminen vaatii sellaista teknistä osaamista, mitä ei voida edellyttää keneltäkään, isä kertoi Yleisradion uutisille.

Hyvin harvalla suomalaisella on siis osaamista ja mahdollisuuksia selvittää takautuvasti oma IP-osoitteensa jonain tiettynä päivänä. Siksi lukemattomat kiristyksen kohteet maksavat vaaditun summan välttyäkseen jatkotoimilta, vaikka syytös olisikin täysin perätön.

Valtaosassa suomalaisia internet-liittymiä on vaihtuva IP-osoite, joka ei riitä yksilöimään ihmisiä tai edes asuntoa riittävällä tarkkuudella minkäänlaista oikeudenkäyntiä varten. Lisäksi kaikissa nettiliittymissä voi täysin laillisesti käyttää avointa langatonta verkkoa, johon kuka tahansa muukin nettikäyttäjä voi vapaasti liittyä.

Nettiliittymän haltija ei ole vastuussa hallussaan olevan liittymän kautta tehdyistä rikkomuksista tai rikoksista, koska hän ei ole voinut olla niistä tietoinen. Oikeudessa tarvitaan siis merkittävästi IP-osoitetta vankempaa näyttöä syyllisyydestä. Ensimmäiset tällaiset oikeudenkäynnit ovat jo vireillä, ja asiasta saadaan oikeuskäytäntöä vasta tapausten päädyttyä hovioikeuteen tai korkeimpaan oikeuteen.