Voiko kakan pidättelemiseen kuolla? Lääkäri paljastaa mitä kehossa tapahtuu

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ulostaminen on terveen ihmisen normaali elintoiminto. Kun elimistö kertoo vessahädästä, tulee toimenpide toteuttaa mahdollisimman pian. Kliininen apulaisprofessori Niket Sonpal kertoo, mitä elimistölle tapahtuu kakkoshätää pidätellessä.

Newyorkilaisen Tuoro Collegen apulaisprofessori Niket Sonpal kertoo, että ulosteen pidätteleminen on sekä epämukavaa että epäterveellistä. Woman’s Health -lehden tekemän haastattelun mukaan peräsuolessa ulos puskeva uloste on parasta poistaa heti vessahädän ilmaantuessa. Osa ihmisistä suorittaa tyhjennyksen jokaisen ruokailun jälkeen, toiset aamukahvin nautittuaan.

Mikäli vessahätää joutuu pidättelemään kaksi tuntia, voi alavatsa kipeytyä ja krampata. Sulkijalihasten jännittäminen ja kakkoshädän viivytteleminen aiheuttaa painetta suolistoon. Kuuden tunnin pidättelemisen jälkeen vessahädän tunne saattaa kuitenkin poistua. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö ihmisen tulisi käydä vessassa isolla asialla heti mahdollisuuden koittaessa.

Vessahätä muuttuu pidättelemisen myötä ummetukseksi. Tämä on huono juttu, sillä 12 tunnin pidättelemisen jälkeen uloste tiivistyy ja kovettuu suolistossa. Tällöin myös ihmisen vatsa turpoaa. Mikäli ulosteen tekee puolen vuorokauden pidättelemisen jälkeen, saattaa vessassa erittää kivikovien pökäleiden lisäksi verta, hikeä ja kyyneleitä. Tästä pidempään pidätteleminen on jo vaarallista, ja kakka saatetaan poistaa lopulta laksatiivien avulla tai manuaalisesti lääkärin vastaanotolla.

– En ole koskaan kuullut, että kukaan olisi kuollut kakan pidättelemiseen. Aikuisilla vapaaehtoinen pidätteleminen johtaa kuitenkin ulosteen kovettumiseen. Kun hätä iskee, mene heti vessaan mahdollisuuden tullen, Sonpal selventää.