Kaksikieliset käsittävät ajan kulumisen eri tavalla

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Monet lapset kasvavat kaksikielisissä perheissä, jolloin he oppivat omana äidinkielenään kaksi eri kieltä. Kaksikieliset voivat puhua eri äidinkielellä ja vaikkapa ajatella tai uneksia toisella äidinkielellään. Nyt tutkijat ovat saaneet selville, että kaksikieliset ajattelevat myös ajan kulumisen eri tavalla.

Independent-lehti kertoo Lancasterin ja Tukholman yliopistojen yhdessä tekemästä tutkimuksesta. Tutkijat huomasivat, että espanjaa puhuvat ajattelevat ajan aina määränä ilmaisten aikaa esimerkiksi niin, että he pitävät pienen tauon. Ruotsia puhuvat sanovat sen sijaan, että he pitävät lyhyen tauon, koska he ajattelevat ajan kulumista lineaarisena janana.

Tutkijat tekivät kokeita henkilöillä, jotka olivat kaksikielisiä ja puhuivat äidinkielenään sekä espanjaa että ruotsia. Tutkijat saivat selville, että kaksikieliset henkilöt vaihtoivat sujuvasti ajan määreitä ja käsitteitä ajasta vaihtaessaan kieltä, jolla he ajattelivat ja vastasivat.

Tutkijoiden mukaan kaksikielisten ajattelutavasta on heille hyötyä. Kaksikieliset oppivat asioita helpommin ja he pystyvät keskittymään moniin asioihin samanaikaisesti. Tutkijoiden mukaan kaksikielisyydellä on myös pidempiaikaisia positiivisia vaikutuksia heidän mielenterveyteensä.