Kirjoja lukevat ihmiset ovat ystävällisempiä muille

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lukemiselle ei aina välttämättä tunnu löytyvän kiireiltä aikaa, mutta nyt uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että lukeminen kannattaa. Tutkimustulokset antavat ihmisille entistäkin paremman syyn uppoutua kirjaan, koska lukeminen tekee ihmisistä parempia, empaattisempia ja kiltimpiä ihmisiä.

Independent-sivusto kertoo Lontoossa Kingston-yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jossa ihmisiltä kysyttiin harrastavatko he vapaa-ajallaan lukemista, pelaamista vai televisio-ohjelmien katsomista. Tämän jälkeen heidän luonnettaan testattiin kyselyssä, joka mittasi ihmisen kykyä ottaa muut huomioon ja auttaa heitä.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että lukemista harrastavat ovat todennäköisimmin parempikäytöksisiä ja empaattisempia muita ihmisiä kohtaan kuin television katsojat. Vapaa-aikansa television ääressä käyttävät henkilöt olivat epäystävällisiä eivätkä he halunneet ymmärtää muiden tunteita.

Tutkimuksesta kävi ilmi myös se, että kirjallisuudella oli myös merkitystä sihen miten se lukijaansa vaikutti. Fiktiota lukevat olivat positiivisempia ja sosiaalisempia, ja draamaa ja romantiikkaa kirjallisuuden suhteen suosivat olivat empaattisempia kuin muut.