Tutkimus: Taikasienet turvallisin huumausaine

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Psykedeelisinä päihteinä käytetyt psilosybiinisienet ovat tutkimusten mukaan turvallisin huume. Ne aiheuttavat vähiten riskejä tai vaaratilanteita käyttäjilleen. Silti kaikkiin päihteisiin – myös taikasieniin – liittyy riskejä.

Vuoden 2017 Global Drug Survey on julkaissut raportin, jonka mukaan taikasieniä nauttineista ihmisistä vain 0,2 prosenttia tarvitsi lääkärihoitoa päihteen käyttämisen jälkeen. Tutkimusta varten analysoitiin 120.000 huumeita käyttäneiden ihmisten vastauksia 50 eri maasta. Heistä 12.000 oli kokeillut psilosybiinisieniä.

Toiseksi vähiten vaaratilanteita aiheutti kannabis ja kolmanneksi vähiten LSD. Vaarallisimmat huumausaineet olivat metamfetamiini ja synteettinen kannabis. Tutkimuksen mukaan alkoholi on kolmanneksi vaarallisin päihde. Psykedeelisistä päihteistä aiheutuu vaaraa käyttäjälleen silloin, mikäli hän kärsii mielenterveysongelmista tai nauttii niitä muiden päihteiden kanssa sekaisin.