Kannabiksen laillistaminen kultakaivos – sata miljoonaa dollaria terveys- ja hyvinvointipalveluihin

Lifestyle Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen Coloradon osavaltiossa on tehty massiivisia verotuloja kannabiksen viihdekäytön laillistamisen jälkeen. Nousukiidossa oleva kannabisbisnes toi osavaltiolle 105 miljoonaa dollaria verotuloja pelkästään viime vuonna. Varat käytetään koulujen terveysohjelmiin, riskiryhmien kodittomuuden ehkäisemiseen sekä kovia huumeita käyttävien ihmisten vieroitushoitoihin.

Coloradon kuvernööri John Hickenlooper on kirjoittanut viime perjantaina nimensä alle uuteen osavaltion budjettisuunnitelmaan. Marihuanan myymisestä kerätyt verovarat ohjataa koulutuksen, terveydenhoidon ja teollisuuden parantamiseen ja kehittämiseen. Kannabiksen myynti on kasvanut tänä vuonna 30 prosenttia lisää viime vuoteen verrattuna, joten verotuotot ovat tänä vuonna vieläkin suurempia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin edustajisto on kuitenkin suunnitellut viihdekäytön sallivien lakien kumoamista. Tuotteen myymisestä saatavia verotuloja ja niiden hyötyjä ei voi kuitenkaan väheksyä. Coloradon osavaltio aikoo ohjata 15,3 miljoonaa dollaria pelkästään asunnottomien auttamiseen ja sopeuttamiseen uudelleen osaksi yhteiskuntajärjestelmää. Lisäksi Coloradossa koulutetaan lääkintähenkilökuntaa vastaamaan opioidikoukussa olevien vieroitushoito-ohjelmasta. Budjettiesitys vaatii vielä Yhdysvaltojen oikeusministeriön hyväksynnän.