Tutkijat kehittelivät uudenlaisen pastan – muuttaa muotoaan vedessä

Ruoka · Tim Isokivi

Massachusettsin teknillisen korkeakoulun tutkijat ovat keksineet pastan uudelleen, tarkoituksenaan säästää pakkausmateriaalia ja näin ollen luontoa. Uudenlaista pastaa pystyy nimittäin säilömään tavanomaista pienempään tilaan.

Tutkijoiden kehittelemä pasta on kuivana täysin litteää. Se kuitenkin muuttaa muotoaan heti päätyessään tekemisiin veden kanssa. Keksinnön salaisuus piilee MIT News -sivuston mukaan pastan muodostavissa gelatiini- ja selluloosakerroksissa.

Pastassa oleva gelatiini mahdollistaa sen paisumisen vedessä. 3D-tulostettu selluloosa puolestaan säätelee veden imeytymistä ja mahdollistaa pastan muuntumisen erilaisiin ennalta määriteltyihin muotoihin.

Nykyiset kauppojen pastapakkaukset saattavat sisältää jopa 67 prosenttia ilmaa makaronien epätasaisen muodon vuoksi. Massachusettsin teknillisen korkeakoulun tutkijoiden, Wen Wangin ja Lining Yaon keksinnön myötä pastaa voitaisiin pakata huomattavasti nykyistä tiiviimpään tilaan.