Myytit työpäivien tauoista kumottiin – unohda silloin työasiat

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmisillä on ammatistaan riippuen erilaiset tavat pitää töistään taukoa. Osa käy pienellä happihyppelyllä, osa pitää yhden pidemmän tauon ja osa monta lyhyempää kahvinhakutaukoa. Nyt Rodale Wellness -sivusto on kumonnut vanhimpia myyttejä, joita moni soveltaa vieläkin omiin työpäiviinsä ja työpäivien aikana pidettäviin taukoihin.

1. Ole aamulla tehokas ja pidä ensimmäinen tauko myöhemmin

Moni ajattelee, että aamulla saa töissä eniten aikaan, minkä vuoksi kannattaisi aina puskea eniten töitä ja vaikeimpia tehtäviä aamulla ja pitää ensimmäinen tauko hieman myöhemmin päivällä. Tutkimusten mukaan ensimmäisen työtauon lykkääminen vaikutti työntekijöihin niin, että he eivät enää palautuneet tauon jälkeen käytyään ensin koko aamun ylikierroksilla. Tämän vuoksi taukoja tulisi pitää säännöllisemmin iltapäivän jaksamista ajatellen.

2. Töitä ei saisi ajatella tauolla

Töiden ajatteleminen tai niistä puhuminen tauon aikana ei ole vaarallista tai pilaa tauon tehoa. Tärkeintä tauolla on poistua työpisteeltä ja tehdä jotakin muuta ja mielekästä.

3. Yksi pitkä tauko on parempi kuin monta lyhyttä

Moni panostaa työpäivänsä aikana yhteen pidempään lounastaukoon monien lyhyempien taukojen sijaan. Lyhyemmistä säännöllisistä tauoista on kuitenkin tutkitusti ihmisten jaksamiselle enemmän hyötyä. Pienet tauot pitävät työntekijän koko työpäivän ajan energisempänä.