Kaljuuntumisen syy löytyi – lääke on jo testivalmis

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Mikäli hiuksesi ovat harventuneet ja suunnittelet päälaen ajelemista kaljuksi, kannattaa asiaa miettiä uudelleen. Tiedemiehet ovat keksineet tavan aktivoida hiusten kantasoluja uudelleen.

Nature Cell Biology on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan ihmisen karvatupen solut muodostavat veressä olevan glukoosin avulla pyruvaattia. Solut lähettävät pyruvaattia joko solujen mitokondrioihin tuottamaan energiaa tai muuttavat yhdisteen laktaatti-nimiseksi aineeksi. Laktaatti on nyt avainasemassa hiusten uudelleen kasvamisessa.

Tutkijat testasivat asiaa hiirillä siten, että lopettivat niiden karvojen laktaattituotannon. Karvat eivät enää kasvaneet. Kun tiedemiehet lisäsivät hiirien karvojen kantasolujen laktaattituotantoa, kasvoivat eläinten karvat takaisin. Nyt kehitteillä on kaksi uutta lääkettä, joista toinen lisää solujen laktaattituotantoa ja toinen estää pyruvaatin pääsyn solun mitokondrioon. Lääkkeille on haettu patenttia ja niitä tullaan testaamaan myös ihmisillä.

Hiusten lähtö ja kaljuuntuminen voi olla normaali elämään liittyvä vaihe, mutta myös erilaiset autoimmuunisairaudet, diabetes, vitamiinien puutos, stressi ja unenpuute voivat myös aiheuttaa kutrien harvenemista. Apua voi löytää muun muassa ruokavaliosta. Lue aiheesta lisää tästä.