Tutkijat: Urheilijoiden ulosteesta resepti palautumislääkkeeseen

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Harvardin lääketieteellisessä yliopistossa on analysoitu 20 Bostonin maratonille osallistuneen juoksijan ulostenäytteitä. Näytteet oli otettu päivittäin viikko ennen ja viikko jälkeen maratonin. Nyt markkinoille on tulossa ulostenäytetulosten perusteella luotu probiootti.

Tutkijat huomasivat, että urheilijoiden ulosteessa oli maratonin aikana huomattavasti enemmän maitohappoja pilkkovia bakteereja. Maitohapot vaikuttavat epäsuotuisasti lihasten toimintaan ja hengästymisen voimakkuuteen. Urheilijoiden ulosteesta löydetty bakteeri pilkkoo tehokkaasti maitohappoja ja auttaa siten parempaan urheilusuoritukseen.

Nyt tutkijat pyrkivät jalostamaan bakteerista tuotteen, jonka avulla urheilusuorituksista palautuminen olisi nopeampaa ja helpompaa. Tuotetta varten perustetaan Fitbiomics-niminen yhtiö. Tutkimustulokset julkaistiin American Chemical Societyn vuosittaisessa tapaamisessa.