Avaruusasema putoaa maahan! Aikaa ja paikka mahdoton ennustaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kiinan viranomaiset paljastivat viime vuonna menettäneensä Maapalloa kiertävän Tiangong-1 -avaruuaseman hallinnan. Nyt pienoisavaruusaseman pelätään tippuvan alas lähikuukausien aikana.

Kahdeksan ja puoli tonnia painavan Tiangong-1 -aseman uskotaan tulevan alas lokakuun 2017 ja huhtikuun 2018 välillä. Ongelmana on se, ettei tässä vaiheessa pystytä arvioimaan mihin ja koska tarkalleen ottaen asema putoaa. Tarkkoja arvioita ei pystytä tekemään edes alastuloa edeltävinä vuorokausina.

– Asema on tällä hetkellä alle 300 kilometrin korkeudessa, tiheämmässä ilmakehässä. Sen hajoamisnopeus kasvaa koko ajan, Harvardin yliopiston astrofyysikko Jonathan McDowell kuvaili Guardian-lehdelle.

Aseman uskotaan palavan suurimmaksi osaksi ilmakehässä. McDowellin mukaan on kuitenkin mahdollista, että maahan osuu jopa sadan kilon painoisia kappaleita.

Tiangong-1 laukaistiin avaruuteen syyskuussa 2011. Aseman nimi tarkoittaa taivaallista palatsia. Kiina on sittemmin laukaissut kiertoradalle myös Tiangong-2 -aseman.