Tutkimus: Pienikin lihominen lyhentää elinikää kuukausilla!

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmiset kiinnittävät yhä enemmän huomiota ruokavalioonsa ja liikuntatottumuksiin. Tuoreen tutkimuksen mukaan jo muutaman kilon lihominen voi vaikuttaa ihmisen eliniän lyhenemiseen. Tutkimukseen osallistui yli 600.000 ihmistä.

Nature Communications on julkaissut tutkimuksen, jonka mukaan ylipaino ja lihominen vaikuttavat merkittävästi ihmisten elinikään. Mikäli normaalipainoisen painoindeksi nousee yhdellä yksiköllä ylipainon puolelle, lyhenee ihmisen elämä keskimäärin seitsemällä kuukaudella. Toisin sanoen kahden yksikön lihominen vähentää elinikää yli vuodella.

Alle 25 painoindeksillä varustetut ihmiset luokitellaan normaalipainoisiksi. Mikäli henkilö luokitellaan painoindeksinsä mukaan lievästi ylipainoiseksi, lyhentää yhdenkin kilon lihominen elinikää kahdella kuukaudella. Tupakoitsijoilla on vielä surkeampi tilanne, sillä 20 savuketta päivässä polttavilla henkilöillä elinikä lyhenee automaattisesti 6,8 vuodella.