Huolestuttava tutkimustulos: ”Energiajuomat vaarallisempia kuin luullaan”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Energiajuomien kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta ei tarvitse olla nero ymmärtääkseen, etteivät sokerilla ja kofeiinilla kyllästetyt juomat voi olla terveellisiä suurina määrinä tai usein nautittuina. Nyt energiajuomien vaaroista on julkaistu tieteellistä tutkimusaineistoa.

Frontiers in Public Health -lehti on julkaissut raportin, jonka mukaan energiajuomat ovat vaarallisempia kuin aiemmin on luultu. Energiajuomat voivat aiheuttaa suuria terveysongelmia, kuten ylipainoa, univaikeuksia, verenpainetta ja mielenterveysongelmia.

Tutkijoiden mukaan energiajuomien nauttiminen on yhdistetty myös suurempaan diabetekseen sairastumisen riskiin, hampaiden reikiintymiseen ja munuaisvaurioihin. Apulaisprofessori Josiemer Mattei on kertonut yllättyneensä, kuinka ikävästi energiajuomat voivat vaikuttaa terveyteen.

Sen lisäksi, että energiajuomissa on paljon sokeria, on ne kyllästetty myös runsaalla kofeiinimäärällä. Juomat on yhdistetty myös ahdistukseen, masennukseen ja jopa itsetuhoisiin ajatuksiin. Lisäksi niiden aiheuttama kofeiiniriippuvuus voi vaikuttaa ihmisen persoonallisuuteen.