Kaamos saa mielen matalaksi – näin selätät pimeyden!

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kaamos saattaa aiheuttaa alakuloa ja väsymystä. Kun ulkona on enemmän pimeää kuin valoisaa, voi ihminen tuntea olonsa voimattomaksi ja jopa epätoivoiseksi. Useiden eri tutkimusten mukaan auringonvalon vähäisyys voi aiheuttaa mielenterveysongelmia.

Men’s Health on nyt listannut muutamia keinoja, joiden avulla voi taistella pimeän vuodenajan aiheuttamaa apatiaa vastaan.

Ensinnäkin ihmisen kannattaa käydä ulkoilemassa vähintään kerran päivässä ja miellään silloin, kun ulkona on edes piirun verran valoisampaa kuin yöllä. Jo pienikin piipahdus raittiissa ilmassa voi auttaa oloon, mutta parhaimman tuloksen saa esimerkiksi lounastauon aikana tekemän kävelylenkin avulla.

Ihmisten on myös hyvä omaksua hyvinvointia tukevia rutiineja kaamoksen ajaksi. Liikunnasta on todistetusti hyötyä yleishyvinvoinnille, koska se lisää kehon energiatasoa ja tuottaa mielihyvähormoneja. Kirkasvalolamppujen avulla voi lisätä pirteyttä ja muuttaa pimeän ajanjakson muokkaamaa unirytmiä sopivammaksi. Paras ajankohta kirkasvalolampusta nauttimiseen on aamulla heti heräämisen jälkeen.

Ruokavalioon on järkevää sisällyttää mahdollisimman paljon D-vitamiinia. Kaamoksen aikana on hyvä syödä kananmunia, jugurttia, juustoa, lohta ja maitotuotteita. Myös Välimeren alueen ruokavalion on tutkittu edistävän hyvinvointia ja ehkäisevän masennusta. Herkut ja prosessoidut ruoat voi suosiolla jättää kaupan hyllylle.

Riittävän unimäärän avulla voi taata terveyttä ja hyvinvointia. Jokaisen aikuisen tulisi nukkua öisin keskimäärin 7-9 tuntia. Pääasia kuitenkin on, että pitää kiinni rutiineista. Jokaisella päivällä on hyvä olla oma aikataulunsa, jota noudattamalla saa arjen rullaamaan sujuvasti.