Eikö treeni maistu? Näin saat motivaatiosi takaisin

Fitness Lifestyle · Terhi Piiroinen

Vuoden ensimmäinen kuukausi on mennyt ja ihmiset ovat nyt ravanneet uusien urheiluharrastusten tai kuntoilumuotojen parissa noin kuuden viikon ajan. Tässä vaiheessa joidenkin into voi hiipua ja motivaatio loppua. Ei kannata huolestua, sillä samaa tapahtuu myös ammattiurheilijatasolla.

On sanottu, että suoritustaso on 90 prosenttia psyykkistä ja vain 10 prosenttia fyysistä. Henkinen lamaantuminen ja motivaation puute voi olla osasyy siihen, miksi treenaaminen ei yhtäkkiä nappaa. Into on kuitenkin mahdollista palauttaa.

Urheilijoiden psykologiaan erikoistunut psykologi Lani Lawrence muistuttaa Men’s Healthissa, että oma tavoite kannattaa jakaa pienempiin osioihin, jotta kuntoiluinto säilyy. Jos treenaa esimerkiksi maratonia varten, kannattaa tavoitetta havitella pienempien viikkotavotteiden avulla. Useammat onnistumiset palkitsevat ja pitävät motivaatiota yllä.

Myös kuntoilupaikalla on väliä. Kaikki eivät viihdy kuntosaleilla tai ryhmätunneilla. Mikäli haluaa treenata vain yhtä lajia, kannattaa hakeutua asiantuntijoiden joukkoon. Kuntoilua voi myös helpottaa kavereiden osallistuminen saman harrastuksen pariin. Osa harrastuksista voi tökkiä, kun niiden parissa viettää liikaa aikaa. Silloin on hyvä kokeilla uusia juttuja tai lajeja.

Yksi loistava keino motivaation ylläpitämiseen on kuvitella saavutus etukäteen. Jos on päättänyt esimerkiksi juosta tietyn matkan harjoittelun tuloksena, kannattaa sen saavuttaminen visualisoida etukäteen. Nähdä tavallaan lopputulos mielessään jokaista yksityiskohtaa myöten. Kannattaa myös olla armollinen, sillä kaikki ihmiset epäonnistuvat joskus. Tärkeintä on tämä hetki ja onnistua tässä ja nyt. Ole läsnä ja nauti siitä mitä teet.