Kiinan poliisin aurinkolasit skannaavat kasvoja – kuin scifi-elokuvasta

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kiinan poliisi on ottanut käyttöön uuden lisävarusteen, mikä auttaa ihmisten tunnistamisessa. Nettiyhteydellä varustetut aurinkolasit skannaavat väkijoukkoja kasvojentunnistusmenetelmän avulla. Materiaalia verrataan rikoksista epäiltyjen tietokantaan.

BBC:n mukaan Kiinan poliisiviranomaiset ovat ottaneet kiinni seitsemän epäiltyä, joita syytetään muun muassa ihmiskaupasta ja kolaripaikoilta pakenemisesta. Poliisit tunnistivat rikolliset väkijoukosta aurinkolaseissaan olevan kasvojentunnistusohjelman avulla.

Vaikka uudenlaisella teknologialla varustetut aurinkolasit ovat tulleet käyttöön vasta äsken, ovat kiinalaiset poliisit tunnistaneet 26 väärennettyjä henkilöllisyyspapereita käyttänyttä ihmistä. Poliisit ottavat aurinkolaseihin asennetulla kameralla kuvan epäillystä ja vertaavat kuvaa tietokantaan.

Mikäli epäilty on etsintäkuulutettu tai syyllistynyt rikokseen, saa poliisi tietoonsa henkilön nimen ja kotiosoitteen. Ihmiset ovat kritisoineet, että kansalaisiaan jatkuvasti valvovat kiinalaisviranomaiset voivat käyttää teknologiaa hyödykseen jäljittäessään poliittisia toisinajattelijoita tai etnisiä vähemmistöryhmiä.